Стара Загора бе обгазена с азотен диоксид тази нощ

Тази нощ Стара Загора е била обгазена с азотен диоксид, съобщават от РИОСВ.

Превишения на нормите са отчетени от 21 часа на 8 ноември до 01:00 ч. на 9 ноември, а след това още веднъж – между 4 и 5 часа тази сутрин.

Заради това на три пункта в града е започнал контрол за качеството на атмосферния въздух.

На 4 и 5 ноември градът също бе обгазен с азотен диоксид.

Превишенията на нормите тази нощ са между едно и 1,5 пъти, но не са преминавали алармения праг от 400 микрограма на кубичен метър, затова риск за здравето на хората нямало, твърдят от Регионалната инспекция по околна среда и води.

Нейни експерти извършват контролни проверки на промишлени обекти в града, включени в Оперативния план за действие от 2010 г.

Екип на екополицията към общината търси замърсителя в района на пункта „Зелен клин“, където е регистрирано обгазяването.

Както и преди четири дни, когато отново бяха отчетени наднормени стойности на азотен двуокис, така и сега от Екоинспекцията говорят за инверсионни процеси, довели до задържане в приземния слой на въздушен въздух.

Затова са поискани данни от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за обстановката в региона през изминалото денонощие.

С тази версия Държавната екоинспекция обясняваше много пъти причината за обгазяванията на Стара Загора през годините.

Стара Загора има проблема с обгазяванията от години. Най-често като евентуален техен източник се сочат ТЕЦ-овете „Марица Изток“, полигонът в Змеево, където се унищожават боеприпаси, но също и други потенциални замърсители.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram