Covid-19 спря безплатните лагери за учениците

Министерството на образованието и науката спира летните лагери по Националната програма „Отново заедно“ в областите с повече от 100 заболели от Covid-19 на 100 000 души за последните две седмици. Спират се пътуванията в двадесет области – Бургас, Велико Търново, София-град, Търговище, Русе, Пловдив, Пазарджик, Силистра, Хасково, Варна, Стара Загора, Шумен, Перник, Габрово, Добрич, Ямбол, Ловеч, Плевен, Разград, Враца.

Вече планираните пътувания към такива дестинации могат да се пренасочат към други места в по-безопасни региони. Ако това не е възможно, те няма да се състоят.

Предвид сигнали за включване в лагерите на деца и учители с оплаквания, които се наблюдават и при COVID-19, МЗ настоява за всяко дете, което участва в организирано пътуване, да се изисква документ от личен лекар, че то не е било в контакт със заразно болен три дни преди началото на пътуването. Поради влошаващата се епидемична обстановка в страната и особено в морските ни курорти от 17 август т.г. МОН спря приемането на заявки за участие в националната програма. Вече одобрените пътувания обаче не бяха отменени.

Няма промяна при одобрените почивки в останалите осем области с по-ниска заболеваемост. Те могат да се проведат при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram