Село Турия вече се радва на нов площад 

Тържествено днес бе открит обновеният площад пред къщата на Димитър Чорбаджийски – Чудомир в село Турия. Лентата прерязаха кметът на селото Ганчо Петков, заместник-кметът на Павел баня Йордана Енева и председателя на Общинския съвет – Милена Паунова. От името на турийци кметът на Общината Иса Бесоолу получи картина на емблематичния за населеното място кичест габър и шестгодишна ракия в знак на благодарност за инициативността му да се ремонтира площада.

Ремонтните дейности започнаха в края на месец юли т.г. и продължиха през цялото лято, за да може площадът да придобие напълно нов облик. Подменена с нова бе старата каменна настилка, която не беше ремонтирана близо 40 години. Подновяването се извърши с общински средства и обхвана площ от 1200 кв.м., като допълнително бяха положени 160 линейни метра бордюри. 

Днес, заради почивния ден, в село Турия празнуват и храмовия си празник, който бе на Димитровден. Осветен бе курбан за здраве. 

В село Турия живеят близо 350 души, но заради родната къща – музей на Чудомир и превърналият се в природна забележителност Кичест габър на над 700 години, селото ежегодно се посещава от много туристи. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram