РЗИ – Стара Загора тества безплатно за хепатит и в Казанлък

Казанлък влиза в списъка на РЗИ с градовете, в които може всеки доброволно и напълно безплатно да се изследва за всички видове хепатит. Кампанията е под егидата на Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести.

Всеки, желаещ да се изследва, може да го направи днес (1-ви август) от 11:00ч. до 14:00ч., в медицинския мобилен кабинет пред ДКЦ Казанлък.

Изследването и получаването на резултатите за хепатит D и C се случват в рамките на 15 – 20 минути. При интерес за тестване на всички видове хепатит – A, B, C, D и E се взема венозна кръв, а резултатите се получават след  3 до 5 дни от деня на предаване на кръвната проба.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, като причините за това могат да бъдат много и различни – паразити, алкохол, наркотици, вируси. Най – разпространен е вирусният хепатит, като симптомите му са повишена температура, жълтеница, гадене, сърбеж, умора, болка в дясното подребрие. При различните видове хепатит, заразяването става по различен начин, но най – честият източник на инфекцията е заразеният.

Следващите дни и градове от кампанията на РЗИ за област Стара Загора са:

на 2 август, от 10:00 до 12:00 часа – Раднево, пред сградата на Общината;

на 2 август, от 12:30 до 14:00 часа – Гълъбово, пред сградата на Общината;

на 3 август, от 11:00 до 14:00 часа – Чирпан, пред сградата на Общината;

на 4 август, от 11:00 до 14:00 часа – Стара Загора, социални жилища в кв. „Лозенец“

на 5 август, от 9:00 до 16:30ч – специалисти ще консултират и изследват в стационарния кабинет в РЗИ – Стара Загора от 9:00 до 16:30ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram