Първа книга за Тайния от Казанлък излиза до дни

Първата монография, посветена на  казанлъчанина и министър на войната   в началото на 20-ти век генерал Вълков, ще излезе  до  броени дни на книжния пазар.

Монографията, със заглавие: „Тайният: Иван Вълков, като офицер, конспиратор, държавник и дипломат“ е дело на  доктора по история и директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

 В основата на монографията е дисертационния труд , създаден през 2016 година от доктор Ангелов, посветен на генерала,  който има огромен принос и за  преместването на военния „Арсенал“ от София в Казанлък.

„Тайния“е псевдонимът на генерала,  под който през 50-те години на миналия век е озаглавена специалната разработка за него на Държавна сигурност, уточни за Прес ТВ авторът на монографията.

  310-те страници на  монографията, дело на великотърновското издателство„Фабер“ е разделено на три отделни глави, всяка посветена на важни периоди от живота на генерала: ранната му биография, преподавателската и изследователската му дейност и участието му в двете Балкански и Първата световна войни, животът му до  1944 година,  съдебният процес срещу него през 1954 година  и затворническият  му период.

В книгата  ще могат да бъдат прочетени неизвестни досега факти за живота на видния и спорен откъм исторически прочит за  различните времена генерал, който е първият генерал в българската военна история  с две висши образования,  интересни факти за бизнес съдружието му в края на 30-те години на миналия век  с друг известен български генерал Владимир Заимов, неизвестни досега моменти от задържането му през 1946 година, както и детайли около несъществуващата, но приписвана на генерал Вълков тайна заповед по отношение  на ликвидирането на българската интелигенция.  

 Книгата „Тайният“ е опит за биография на  един от интересните  и с голям принос генерал за военното и политическо дело в България, сатанизиран още приживе и след смъртта си от политическата  пропаганда, категоричен е авторът на изследването д-р Чавдар Ангелов.

Той  е категоричен, че  генерал Вълков е личност от национален  мащаб, върху чийто живот тепърва могат да се  правят нови изследвания  за осветляването на важни моменти  от развитието на  обществено –  политическия живот в България в периода от началото на 20-ти век до 60-те години.

Научни редактори на книгата са професор Николай Проданови доц. Милен  Михов.

Монографията става възможна и с подкрепата на  министъра  на отбраната  Красимир Каракачанов и фондация ВМРО .

 „Тайният“  е втората книгата, посветена на генерал от Казанлък, дело на казанлъчани.

Преди 43 години първата книга в страната,  посветена на генерал Иван Вълков бе дело също на казанлъчанин- Атанас Гърков 9„Генералът от пехотата- генерал Иван Вълков“.

Авторът – д-р Чавдар Ангелов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram