Протест срещу картела на розопреработвателите

Розопроизводители от Стрелча протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Припомняме ви, че през миналата седмица и в казанлъшко протестираха и дори споделиха, че при тези цени е по-добре да унищожат розовите масиви.

В Стрелча, недоволните имат пълната подкрепа на кмета Стойно Чачов, който официално оповести, че подозира картел между преработвателите. Преди около 2 седмици представителите на този бизнес са имали събиране, на което е решено розовият цвят да се изкупува за по 2,50 лева на килограм. Мотивът бил, е имало непродадени количества от миналогодишната реколта. За сравнение – през 2017 г. изкупната цена е била от 4,50 до 6,00 лева.

Градоначалникът е провел среща с председателя на Парламента Цвета Караянчева, за да обсъдят въпроса и да потърсят решение. Караянчева е обещала да повдигне темата пред Комисията по земеделие в Народното събрание, но това може да стане едва в сряда.

Дотогава кампанията по прибиране на реколтата е в разгара си и се очертава в следващите дни производителите да понесат още загуби, затова въпреки срещата протест ще има.

Чачов подчертава, че това не е локален проблем, той засяга не само Стрелча, но и всички производители на маслодайна роза от Подбалкана. Писма с молба за съдействие са изпратени до председателката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и председателката на Комисията за защита на конкуренцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram