Проектът за интегриран градски транспорт на Община Стара Загора бе представен в Брюксел

Юбилейното 10-то издание на Европейската седмица на регионите и градовете Open days 2012 се проведе от 8 до 11 октомври в Брюксел.

Наред със служители на администрации и експерти от всички нива, членове на Комитета на регионите,на Европарламента и на Европейския икономически и социален комитет, представители на политическата власт и частни компании, белгийската столица посрещна и представители на медии от цяла Европа. Близо 180 журналисти бяха и активни участници в дебати, дискусии и срещи. Най-често медийните събития домакинстваха еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан и президентът на Комитета на регионите Рамон Луис Валкарсел. По тяхно мнение Дните на отворените врати тази година се провеждат в изключително важен момент, тъй като преговорите за бюджета на ЕС навлизат в заключителния си и решаващ етап.

Като член на делегацията на Комитета на регионите кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се включи и в презентацията на проекта за интегриран градски транспорт, спечелен от Община Стара Загора.

Събитието под наслов „Интернет на бъдещето: Усет за настояще и бъдеще. Регионални транспортни системи“, организирано от ERRIN (Европейска регионална мрежа за изследвания и иновации, се проведе в West Midlands European Centrе. На него освен Стара Загора своите иновации в транспортната мрежа представиха още Бирмингам (Англия), Айндховен (Холандия), Сарагоса (Испания).

Проектът на Община Стара Загора е на стойност близо 14 778 126 евро и включва съфинансиране от 357 016 евро, разказа пред гостите на събитието Златка Мечева, гл. експерт „Мониторинг, анализи и координация“ в общинския отдел „Транспорт, лицензии, категоризации и защита на потребителите“. Целева група са жителите на Стара Загора, което включва и хора с увреждания, с инвалидни колички. Те, заедно с родителите с детски колички, ще имат възможност да се възползват от рампите и тролейбусите с нисък под, предвидени по проекта.

Промяната на инфраструктурата включва поддръжка на тролейбусната мрежа, рехабилитация на 119 автобусни и тролейбусни спирки, рехабилитация на тролейбусното депо с подмяна на 14 тролейбусни коли.

Предвижда се и частично въвеждане на телематика, което включва инсталиране на електронни информационни табла за движението на градския транспорт в реално време на всички спирки.

Ще бъдат изградени 80 рампи към тротоарите на главните кръстовища, предвидено е и поставянето на хоризонтална маркировка върху 14 400 кв.м пътна настилка.

По проекта ще бъдат създадени и близо 8 км велоалеи, които ще свързват централната част на Стара Загора с основни райони и парк „Бедечка“.

Предвижда се проектът да бъде надграден в следващия програмен период на ЕК, като основно ще се работи за въвеждане на интернет приложения.

Извън първоначално предвидената програма, кметът Живко Тодоров направи презентация на Стара Загора, като акцентира на Неолитните жилища, Римския форум, Операта, Аязмото. „Това са забележителностите на града, гордеем се с тях с пълно основание. Освен че трябва да работим за създаване на по-добра среда в Стара Загора, трябва да започне и да се чува за нас в Европа“, коментира след събитието старозагорският кмет.

В West Midlands European Centrе Община Стара Загора подреди и свой щанд. На него бяха разположени рекламни брошури с туристически обекти, карта на града, както и сувенири от музей „Неолитни жилища“, които предизвикаха голям интерес сред чуждестранните участници в презентациите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram