Изпратихме помощ за бедстващите след земетресенията в Турция

Шест месеца след опустошителното земетресение в Турция, България продължава да оказва хуманитарна помощ за засегнатите райони. До 16 август за южната ни съседка, чрез сухопътен транспорт, ще отпътуват стоки и уреди от първа необходимост на обща стойност от близо 680 000 лв. Хуманитарните доставки ще отпътуват за Турция по предварително изготвен график, от няколко сборни пункта от регионите Габрово, Русе, Велико Търново, Стара Загора и софийското село Лозен.

Помощ в размер над 500 хил. лв. осигурява Министерство на вътрешните работи, като доставката включва бензинови генератори, вентилаторни печки, постелки, спално и лично бельо, обувки, маси, столове, матраци, дюшеци, спални чували и др.

Със свой принос в хуманитарните доставки е и Българският червен кръст, който осигурява палатки, одеяла, дрехи, обувки и хигиенни материали на обща стойност от 136 хил. лв.

Поредният транш от хуманитарна помощ за Турция е по линия на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Анкара активира след опустошителното земетресение от 6 февруари, т.г. Пак по линия на този механизъм София осигури незабавна помощ след земетресението, като изпрати Българския модул за издирване и спасяване към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.

Новите доставки хуманитарна помощ по Механизма ще отпътува за Турция, съгласно Решение на МС от 26 юли, 2023 г., взето в изпълнение на политиката на Република България за участие в международното сътрудничество за развитие на ЕС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram