Проверяват за спазване на мерките срещу разпространението на новия коронавирус

РЗИ – Стара Загора е започнала проверки на ефективността на сутрешния филтър в детските заведения и относно изпълнение на предписаните мероприятия от 27 февруари 2020 г., гласи официалната информация от сайта на инспекцията. Проверени са били 23 детски заведения, като на място са давани указания за провеждане на допълнителни дейности.

До края на седмицата инспекторите ще извършат проверки и на готовността на лечебните заведения за болнична помощ в област Стара Загора за действие на място.

От РЗИ напомнят, че за намаляване на риска от разпространение на заболяването е необходимо придържането към следните превантивни мерки:
• Хората с температура и респираторни оплаквания да останат вкъщи и да информират по телефона личния си лекар за състоянието си. Препоръчително е те да носят маски, за да не предадат заразата на околните в дома и при наложително излизане (посещение на лекар, аптека). Общохигиенните мерки са много важни за предпазване от инфекцията – често измиване на ръцете със сапун и вода, използване на дезинфектанти, кихане и кашляне в сгънат лакът или салфетка, която се унищожава след ползване;
• Да се избягва размяната или общото ползване на предмети и устройства на работното място, като например таблети, телефони, компютри. Ако това е неизбежно, същите да се почистват с дезинфекционен разтвор, както и повърхностите на работното място;
• Да се ограничи ръкостискането;
• Да се извършва проветряване на помещенията и превозните средства. Да се избягва посещението на места с наличие на много хора.
• Тези мерки са с доказана ефективност и отговорното отношение към изпълнението им може да снижи риска от разпространение на инфекцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram