Предпремиерата на филма „Опълченците на Шипка“ е днес на самия връх

В кинозалата на връх Шипка от 13:30 ч. днес ще се състои предпремиерата на филм по случай 140 години от написването на одата “Опълченците на Шипка”. Музиката е на Георги Андреев, с участието на актьора Янко Лозанов, Врачанска филхармония и сдружение “Традиция”.
За първи път в историята на българска симфонична музика, по случай 146 години от Шипченската епопея и 140 години от написването на одата „Опълченците на Шипка“, в чест на подвига на борците за свобода и в почит към народния поет Иван Вазов, беше написана симфонична картина за четец и оркестър „Опълченците на Шипка“ от маестро Георги Андреев.
Филмът „Опълченците на Шипка, който ще бъде показан днес, е дело на Фондация „Нашият Дом е България“, като режисьор и продуцент на проекта е архитект Пламен Мирянов.
Първият аудио запис на произведението е направен в залата на Общинския театър в Казанлък на 18 август с участието на от Врачанската филхармония, с диригент Георги Андреев, а рециталът се изпълнява от актьора Янко Лозанов. Втората част от заснемането на краткия филм е по залез в същия ден на легендарния връх Шипка, в подножието на Паметника на свободата.

Заснетият видео материал и аудиозаписът са продължение на клипа, който бе създаден през 2020 г. по повод 170 години от рождението на Иван Вазов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram