Преди 7 години срутиха МГ-то. Галерия на позора

Националните телевизии обградиха Математическата гимназия на 22 юни 2015 г., а репортерите направиха поредица от включвания на живо от мястото, където малко преди 12:00 часа се бе срутила част от източното крило на учебната сграда, пълна с ученици. След обяд улицата бе отцепена, поставена бе нощна охрана. До три дни специална комисия трябваше да обяви причините за рухването. На 17 юни бяха започнали изкопните работи за строежа на Национален център по природо-математически науки, за който правителството отпусна 500 хил. лева. Сградата на ПМГ е строена преди повече от 50 години.

24 часа след срутването на стената на Математическата гимназия в Казанлък, от ДНСК влязоха до изкопа, отказвайки всякакви коментари. Точно 6 минути отне на комисията да огледа срутения обект.

„Това срутване е една голяма алегория на срутването на българското образование“, – с болка каза известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. „Инцидентът стана по обед в заградената част на строежа на Националния център за природо-математически науки, когато учениците бяха в час, а тътенът от падането стресна всички. Градежът започна на 15 юни, а крилото е изпразнено от ученическо присъстние още преди това“, – каза директорът на училището Красимир Дамянов. Истински късмет е, че по време на произшествието не е имало работници, очевидно има сериозни пробойни в конструктивния проект и документацията, коментираха строителни инженери. “Няма да има забавяне на строежа, центърът ще е готов до 15 септември“, заяви техническият ръководител на обекта Станимир Стоилов. Строителните дейности се изпълняваха от Строителна компания „Загора“ ЕАД. До 15-ти септември строежът не беше готов, а учениците прекараха една година в ПГ „Иван Хаджиенов“.

Прокуратурата в Казанлък започна разследване на виновните за рухването на част от сградата на Математическата гимназия. Инженер-конструкторът Иван Маринкьов от фирмата-проектант на строежа на бъдещия Национален център за природо-математически науки, заяви, че е липсвала строителна и техническа документация на сградата, тя не им е била предоставена от Общината. Фирмата е проектирала бъдещата сграда единствено на базата на снимки, огледи и чертежи, които Община Казанлък е предоставила на проектантите. В същия ден служители на РОНСК – Стара Загора извършиха проверка по документи и на място в присъствието на всички участници в строителството. Установено бе, че за строежа е издадено Разрешение за строеж №76/14.04.2015 г. от главния архитект на Община Казанлък, влязло в сила на 04.05.2015 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram