Празници днес

  • Неделя на Всички светии. Петрови заговезни. Именици: Панайот, Панталей, Панчо2020 – Почитат се Св. Методий, патриарх Цариградски и Св. пророк Елисей – покровител на плешивите
  • Международен ден на блогъра
  • Световен ден на кръводаряването. Световен ден на донора. Чества се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение. Денят се свързва с рождената дата Годишнина на Карл Ландщайнер (1868 – 1943), откривател на  кръвните групи.
  • ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – Всички светии – Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини. Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят. Второ – да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с „венеца на славата“, но са останали безименни и неизвестни за света. И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух – в Царството на благодатта. „Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци“, казва Св. апостол Павел.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram