Празници днес

  • Почита се преподобни Антоний Велики. В народната традиция празникът е Антоновден.Именици: Антон /от гр. ценен /, Донка, Дончо, Андон, Доньо, Тоньо, Тончо, Тонка, Тотьо, Тотка. Имен ден на 17 януари празнуват и носещите имената Антоанета, Антонина,  Андония,  Доника, Тончо,  Тони.  Антон е старо римско родово име, означаващо „безценен“. Според някои източници, произходът на името Антон идва от гръцката дума „анто”, което значи „цвете”
  • Ден на Държавния резерв
  • Ден на детските изобретения. Денят е избран в чест на рождения ден на американския държавен деец, дипломат, учен, изобретател и журналист Бенджамин Франклин. Първото си изобретение той направил, когато бил на 12 години.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Православната църква почита паметта на Св. преподобни Антоний Велики.Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Те починали, когато той бил на 20 г. Оставили му богатството си и грижата за по-малката му сестра.След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: „Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене“, (Мат. 19:21), св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот.

Св. Антоний е един от първообразите на монашеския живот.Усамотил се от света, той дълго време се борил с изкушенията на плътта и демоните. Юношата засилил да крайност суровостта на своето въздържание. Той не спял по цели нощи и не приемал храна по цели дни, убеден, че „силата на духа укрепва, когато слабеят наслажденията на тялото“. Когато бил на 35 години, Антоний преминал от другата страна на река Нил и живял 20 години на планината при пълно усамотение и мълчание в една изоставена постройка, като зазидал входа. На това място негов приятел идвал два пъти в годината, за да му спусне от покрива запас от хляб, без да види лицето му.,След 12-годишен подвиг Антоний постигнал душевен мир и станал „старец“ – авва, отец на множество монаси. По околните планини изникват манастири и отделни калии на пустинножители. Понякога отшелниците се събирали при своя духовен баща и слушали неговите мъдри беседи.Св. Антоний бил удостоен и с дара на чудотворството и на прозорливостта. Той лекувал болни и прогонвал бесове, като карал изцерените да въздават благодарност не на него, а на Бога.На 104 години Антоний излязъл в открит диспут с привържениците на еретичното арианско учение и ги победил. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.На следващата година светецът починал, като бил погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. 

В народната традиция: Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща,за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден. В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден сечестват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. 

Празнуват всички, носещи имената Антон, Антония, Антоанета, Тони, Андон, Тончо, Донка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram