По делото „Дебора”: Районната прокуратура в Стара Загора внася протест в Окръжен съд-Пловдив

Районната прокуратура -Стара Загора е изготвила протест срещу връщането от Районен съд-Пловдив на обвинителен акт за причиняване с особена жестокост на средна телесна повреда, за принуда и закана с убийство към 18-годишната Дебора Михайлова. Това заявяват от обвинението.

Ако протестът не бъде уважен от второинстанционния съд, ще бъдат отстранени пропуските в обвинителния акт. След това делото ще продължи да се гледа в Районния съд на Пловдив. Това стана ясно от брифинга по-рано днес на прокурор Таня Димитрова.

По думите й, делото винаги е било приоритет на Районна прокуратура-Стара Загора. 

Протестът е срещу определение от 14.02.2024 г. на Районен съд-Пловдив, с което на прокуратурата е върнато делото спрямо Георги Георгиев, на 26 г., обвиняем за три престъпления – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишното момиче.

Причината съдът да  прекрати съдебното производство е, че в обстоятелствената част на обвинителния акт е допусната неяснота относно причинената на пострадалата черепно-мозъчна травма.

Съдът остави без уважение всички искания и възражения за допуснати други процесуални нарушения, включително и за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия Георги Георгиев, взета на 30.07.2023 г. и непроменена до настоящия момент. Не е уважено и искането за частично прекратяване на делото, касаещо едно от обвиненията, а именно това за заканите с убийство спрямо пострадалото лице.

Както е по закон, по делото спрямо Георгиев в съдебно заседание участват вносителите на обвинителния акт, а именно екипът от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора.

След разглеждане на протеста прокуратурата ще допълни обвинителния акт, съобразно указанията на съда, и ще го внесе за разглеждане в Районен съд-Пловдив.    

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram