Посрещат Еньовден в Шипка с поход за билки

Еньовденски поход за билки организират в утрото на 24 юни НЧ “ Светлина- 1861″ и Кметство – Шипка. Желаещите да участват се събират от 06.30 ч. на Къта за отдих „Бъзунькъ“ /чешмата на Караивана/.

„Иска ни се да покажем многообразието на природната ни шипченска лечебница. Ще берем билки, ще си правим с тях венци, ще посрещнем слънцето, ще се търкаляме в росата за здраве и ще свием енъовденски венец в двора на Чирпанлиевата къща, под който ще може всеки да премине за здраве. Заповядайте, заедно да изживеем един вълшебен ден!“, канят организаторите на събитието.


Еньовден отбелязваме всяка година на 24 юни. Той е един от най-древните ритуали в българския фолклор. На този ден стихите на земята и небето се срещат в древни сказания и мистерии, там те се преплитат в една симфония. В деня на слънцето, водата и билките ранобудните шипченки отново ще посрещнат слънцето, събирайки благоуханни билки по стъпките на траките, в близост до тракийските могили “ Хелвеция „, “ Грифоните“ и “ Шушманец „.

Според народните предания лековитите билки се родили в битката между доброто и злото. Дяволът разболявал човека, а Господ полагал билки в раните му, благославял ги и го лекувал. Казват, че за всяка болка има билка. На този вълшебен ден се берат 77 и половина билки- по една за всяка болест и половинка за нелечимата.

България е на трето място по билково многооразие, но само 10% от тоновете добити билки се преработват, другите се изнасят за чужбина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram