Пленер „Долината на розите“ се реализира в Мъглиж

„Долината на розите“- под това име се реализира пленер в община Мъглиж, организиран от Общината и от Професионалния съюз на художниците „Соло“ в Москва. 10 художници от Русия, България и един от Истанбул взеха участие в пленера, разказва един от основните му организатори Светлана Солодовникова. Чуждестранните гости са били особено впечатлени от природата и гостоприемството на българите.

Участниците в пленера получиха грамоти и подаръци лично от кмета на община Мъглиж Господин Господинов. Той съобщи, че с подарените от художниците картини ще бъде положена основата за изграждането на Художествена галерия в Мъглиж, която ще приюти и над 1000 естествени минерала, които са дарени на Общината от местен колекционер. Идеята за организиране на международни пленери ще продължи и за в бъдеще.

Солодовникова е известна в региона и България с реализирането през 2008-ма година на проект, чрез който в Стара Загора и Казанлък, пристигна внукът на великият руски художник Верешчагин, Александър Верешчагин. Тя работи и за популяризирането на България в Русия. Светлана Солодовникова от 12-сет години реализира международни проекти в областта на културата, като определено ще се завърне за пореден път в България.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram