Писателят-дисидент Георги Марков е носител на „Българска роза 93“

Посмъртно на писателя-дисидент Георги Марков е връчена Международната журналистическа награда „Българска роза“, присъждана от Община Казанлък. Тя е учредена през 1981 г. за чуждестранни журналисти, пишещи по въпросите на туризма.

Да бъде награден посмъртно Георги Марков с „Българска роза 93“ инициативата дошла от редакцията на вестник „Литературен форум“ и фирмите „Балкантурист“ и „Балкан холидей“.

Церемонията се състояла по време на XXV-ия Празник на розата.

Международната награда за най-добър журналистически материал за най-казанлъшкия празник била инициирана от тогавашния Градски народен съвет и е връчвана всяка година на среща с репортери, провеждана в Града на розите. Традицията да се отличава репортаж, отразяващ празника, била изоставена в средата на 90-те години.

През 1993 г., когато е награден Георги Марков, кмет на Казанлък е инж. Бончо Сарафов. Международната журналистическа среща се провела в Етнографския комплекс.

Наградата на домакините от Казанлък за най-добър репортаж за Празника на розата през 1993 г. получава белгийската журналистка Жуал Бърни. Англичанинът Бъди Филд си тръгва с наградата на „Турист реклама“ за пътеводителя си за България“, разпространен в 10-хиляден тираж в САЩ и Великобритания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram