Паметникът на защитниците на Стара Загора отново е с разрушена ограда

В навечерието на 31 юли, когато се навършват 146 години от боевете при Стара Загора, паметникът, посветен на трагичните събития в парк „Пети октомври“, отново е с разрушена ограда и тепърва, за пореден път, предстоят действия по нейното възстановяване и укрепване. Това съобщиха за „Фокус“ от отдел „Култура“ в Община Стара Загора. Те отправиха и апел към старозагорци и гостите на града да бъдат внимателни и с отношение към културно-историческото наследство на хилядолетния град.

Паметникът на защитниците на Стара Загора „19 юлий 1877 г.“ е изграден през 1902 г. в памет на загиналите български опълченци в кръвопролитните битки за защитата на града ни през 1877 г.

„Пред него ние отдаваме почитта и преклонението си към нашите деди, загубили живота си за българската свобода. Той е място за поклон, смирение и уважение към един от най-тъжните и героични периоди в нашата история. Паметникът не е беседка, увеселително съоръжение или място за отдих. През последните години Община Стара Загора предприема многократни действия по реставрация на паметника и възстановяване на неговата ограда. Това се налага, тъй като тежките вериги, които обикалят монумента, биват използвани за люлки и по този начин се увреждат каменните постаменти, в резултат на което, металните топки се отделят от основата си. Всяка от тях е с тегло над 30 кг и падайки на земята, създава сериозна предпоставка за нараняване“, подчертават от отдел „Култура“.

Отговорността за опазването на историческите ни паметници, освен на общинските власти е и на всички граждани и е белег за нивото на зрелостта на цялото ни общество. Стара Загора е град-мъченик и ние като потомци на героични българи, най-малкото, което можем да направим е да уважаваме знаците и местата, които са издигнати в памет на техните велики дела“, споделят още те и призовават за преминаване на огражденията само с цел преклонение пред паметта на жертвите и поднасяне на венци и цветя.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram