Пазарджик, Видин и Ямбол пред грипна епидемия, в Старозагорско – поносими нива на заболеваемостта

През втората седмица на 2014г. в Старозагорска област са регистрирани общо 242 случая на ОРЗ / при 162 за предходната седмица/. Това научаваме от справката на РЗИ – Стара Загора, публикувана днес на сайта на инспекцията.
Заболеваемостта е 175 човека на 10 000, при средна за страната – 142 -ма на всеки 10 хил. души.
През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.
Все още е рано да бъде обявена грипна епидемия, но започват проверки по детските заведения дали болни деца посещават ясли, градини и училищата в Старозагорско. Ще бъдат взети проби от болни, които ще се изпратят в референтната лаборатория в София за изследване.
От Регионалната здравна инспекция съветват при симптоми на грип да се търси медицинска помощ, за да бъде назначено адекватно лечение.
През седмицата 6 -12 януари са регистрирани общо 32 случая на заразни заболявания.
Варицела – 27 случая от общините Стара Загора, Казанлък, Раднево и с.Копринка. По категории случаите са класифицирани като вероятни.
От групата на чревните инфекции са регистрирани 4 случая на ентероколит – от общините Стара Загора, Гълъбово, Николаево и един на шигелози от гр.Чирпан.
Най-висока заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в момента има в Пазарджик, Видин и Ямбол. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Към момента заболеваемостта е повишена в сравнение с данните за същия период на миналата година. Ако тези високи показатели се задържат още два- три дни в градовете с висока заболеваемост, ще има основание да се обяви грипна епидемия,твърдят експертите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram