Отчетоха замърсяване на въздуха край Ракитница

След пожара в Регионалния център за отпадъци край старозагорското село Ракитница е отчетено завишение над нормата от 1,59 пъти на показателя фини прахови частици (ФПЧ). Това съобщават на сайта си от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Оттам допълват, че от началото на измерванията с мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда,  според получените данни най-запрашено е било между 12:00 ч. и 13:00 ч на 8 ноември, като средночасовите стойности са достигнали 381 µg/m3.

Допълнителна информация ще бъде предоставена след изтичането на възложените 72-часовите измервания и получаването на окончателните обработени резултати.

Данните от измерванията с мобилна апаратура (GASMET) на Регионална лаборатория – Стара Загора не отчитат нарушения на качеството на атмосферния въздух по допълнително измерваните показатели.

РИОСВ-Стара Загора продължава със завишено внимание да следи развитието на ситуацията, предизвикана от пожара на депото в Регионалния център за управление на отпадъци. Горенето е преустановено, но все още има тлеене. Продължава интензивното запръстяване. Задимяването е силно ограничено, допълват от РИОСВ.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram