Отново жега, очакват ни температури до 40 градуса

Оранжев код е обявен заради много високи температури в девет области на Северна и Централна България, както и в една област на Югозападна България, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Великотърновска, Ловешка, Плевенска и Русенска. За останалата част от страната обявеният код е жълт. Времето ще бъде слънчево, почти тихо и горещо, с максимални температури между 35° и 40°.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват т. нар. астрономически горещници. Според Анастасия Стойчева от НИМХ те следва да се отбелязват именно в тези три дни, вместо на наложилите се 15, 16 и 17 юли. Разминаването се получава с преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си – носете светли и широки дрехи, както и шапки.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram