Отново е празник – Стефановден!

Стефановден е не само третият ден на Коледа, но и последният празник за годината. Семействата отново се събират на общи трапези – пеят и се веселят. Масата трябва да бъде обилно подредена, на нея не бива да липсва свинско месо. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.
Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба.

Църквата чества в този ден паметта на Св. Стефан – първият мъченик за Христовата вяра. След възнесението на Христос  св. Стефан бил избран за дякон – човек, който се грижи за домакинството на християнското общество. Обезпокоени от нарастването на това общество, юдеите разбунтували народа срещу св. Стефанс обвинението, че хули Моисеевите закони.  В съда, вместо да се уплаши за живота си, светецът укорил юдеите, че са разпънали Исус. Разярената тълпа го измъкнала извън града и го умъртвила с камъни. Тялото му било разкъсано от зверове и птици. През 415 г. мощите на Св. Стефан били открити и погребани в Йерусалим.

Именици са: Стефан – от гръцки означава “венец”; Стефко, Стефана, Станко, Станимира, Стойко, Стоян, Стоичко, Стоил, Стоимен, Цоню, Цонка, Станка, Цанко, Цанка, Цено, Цена, Цоло, Цола, Венцислав, Таня.

Честит празник!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram