Откриха 30-те Чудомирови празници в Казанлък – Видео и Снимки

На 25 март, Благовещение, в Казанлък стартираха 30-те празници, посветени на живота и творчеството на именития ни съгражданин. Гости на откриването бяха заместник-кметът Сребра Касева, председателят на Фондация „Чудомир“ Борис Кърчев, членове на Фондацията, директорът на музея Добрина Матова, родственици на Чудомир, директори на казанлъшки културни институти и граждани. Преди началото на тържественото откриване бяха поднесени цветя на гроба на Димитър Чорбаджийски -Чудомир в двора на Литературно-художествения музей, носещ неговото име. В памет на големия наш писател, художник и общественик, роден на днешната дата, присъстващите сведоха глави за минута мълчание. Почетена бе и паметта на журналиста Яница Станчева, която бе член на „Фондация Чудомир“.

В словото си Сребра Касева подчерта, че празниците са символ на почит и уважение към делото на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. „В продължение на 8 дни казанлъчани и гости ще насладят на разнообразни форми в сферата на изкуството и литературата. Много са събитията за малки и големи, които включват концерти, изложби, дискусии, представяне на книги, конкурси, събития за деца. Запазил непринудеността и градивната сила на народното мислене хуморът на Чудомир е израз на доверие към човека, като пленява не само с чувствата си , но и с благородството на духа“, отбеляза Касева.

Забележителен творец и културна личност за Казанлък, региона и България нарече патрона на празниците председателят на Фондация „Чудомир“ Борис Кърчев. „Гордея с всичко направено през тези 8 години, в които съм председател на Фондацията. Ние успяхме три пъти да включим произведения на Чудомир в учебниците.15 постановки са създадени по творби за Чудомир, на които сме дали права“, разказа Кърчев.

Директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова представи акцентите в програмата на тазгодишното издание на празниците и покани присъстващите да разгледат изложбата „Нашенци“, подредена в една от залите на музея, специално за началото на събитието днес.

На финала поздрав към организаторите на празниците и казанлъчани отправиха изпълнителите от Смесения хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram