Откриха каптаж от времето на Августа Траяна

Продължават археологическите проучвания в района на т.нар. Военен терен в Стара Загора. При строеж на сграда там бяха установени исторически находки, което наложи спиране на изкопните работи. В момента там работи екип на Регионалния исторически музей в Стара Загора, воден от археолога Атанас Атанасов. За Радио Стара Загора той обясни, че на място е открит каптаж от времето на антична Августа Траяна и керамични тръби, които и досега отвеждат вода на юг от парцела.

„Излезе керамична тръба с диаметър 12 см в южната стена на съоръжението и виждайки обилната вода, която извира от съоръжението вече може да говорим за каптаж. Тръбата отвежда водата в южна посока, за съжаление в южната страна е застроена с улица и жилищен блок и е малко вероятно да намерим продължението на тръбата и къде е отвеждала водата. По-голяма част от свода на каптажа е разрушена, вероятно още през Средновековието.“, разказа Атанасов.

Комисия към министерство на културата ще реши по-нататъшната съдба на терена и откритите находки. Продължават и спасителните проучвания, които вървят успоредно с изграждането на водния цикъл в Стара Загора, припомни Атанас Атанасов.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram