Отбелязваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

Началото на мащабна програма по отбелязването на 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов ще е именно в родния му град Казанлък.

Инициативата по съвместното отбелязване на годишнината е на г-жа Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия и дългогодишен изследовател на творчеството на художника.

На 21 февруари (17:30 ч. в ХГ-Казанлък) ще се проведе среща-разговор с Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия и Аксиния Джурова – автора на изданието „Разпилени спомени“, в което се публикува за първи път дневникът на Дечко Узунов и ще бъде представено в рамките на срещата .

На 22 февруари (17:30 ч. в ХГ-Казанлък) ще бъде открита изложбата „Голямото надлъгване“ към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал“. Връщане 55 години назад, когато илюзиите от 1968 г. за възможна промяна са прекършени. Опит за един нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който преди 55 години се превръща в „ябълка на раздора“.

Двете събития са част от проекта „125 години от рождението на Дечко Узунов“, който се организира в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция „Архиви“ и Българска телеграфна агенция.

Дечко Узунов е родом от Казанлък, ученик е на Чудомир и един от най-големите майстори на съвременната българска живопис.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram