Онлайн фото изложба 85г. от откриването Паметника на Свободата

Скъпи приятели, представяме ви фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“, която открихме миналата година, на 23 юли в Художествена галерия – Казанлък,
Изложбата е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.
22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.
За по-малко от година от откриването й в Казанлък, изложбата беше представена през август 2019 г. в Габрово в ХГ „Христо Цокев“, през декември гостува на Музея на възраждането в гр. Елена, по случай 142 години от освобождението на града от османска власт. А през януари и февруари т.г. беше показана последователно в Търговище, в Славейковото училище, по покана на Регионалния исторически музей; в Калофер, в Националния музей „Христо Ботев“ и в Художествена галерия – Балчик.

Ето и част от изложбата:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram