Ограничават достъпа на хора и телевизионни камери до моста, от който ще скачат за Богоявление в Калофер

Това става ясно от заповедта на кмета на Калофер Драгомир Боев, подписана в първия работен ден на 2024 г. Във връзка с Богоявленския ритуал на 6 януари, събота, от 6:00 ч. до 8:30ч., се въвежда забрана за допускане на хора и камери на телевизии до храм „Св. Св. Козма и Дамян“, от където по традиция се хвърля кръста.

На Йордановден в Калофер се извива така нареченото мъжко хоро във водите на река Тунджа, като стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията и да присъстват и на отбелязването на годишнината от рождението на Ботев. В последните години обаче се създаде известно напрежение във връзка с публичността. Калоферци коментираха, че хорото се е превърнало в медийно шоу, на което се стичат хора от цялата страна.

Тази година литургията започва още в 4:30 часа сутринта и тя ще бъде отслужена в църквата „Св. Архангел Михаил“. От 07:30 часа оттук ще тръгне литийното шествие с участие на калоферската група, която ще влезе в ледените води на Тунджа, заедно с кмета и всички останали, които искат да участват в изваждането на кръста.

В 8:00 часа за кръста ще се борят само момчетата от калоферската група, заявява кметът Драгомир Боев . След като се извърши ритуала с тях, те ще излязат от водата и тогава, след тях ще влязат останалите групи, които желаят да спазят ритуала в ледените води на реката.

Калофер ще бъде посетен и тази година от над 800 гости. Хотелите са пълни в очакване на празника.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram