Общини на протест срещу фирма, проучваща терен за добив на злато

Граждани се канят да протестират относно намеренията на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ да проучва района на Средногорието и по специално площта „Свети Никола“, която се намира на териториите на общините Пловдив и Стара Загора. Протестът се организира във Фейсбук, като недоволните заявяват, че се събират на 18 юни, от 12:30 ч., край Кичестия габър (на около 8 км от село Турия, посока Брезово), съобщи Pavelbanya.eu.

Жителите на няколко общини в Средна гора са изключително разтревожени от предстоящите проучвания. „Дънди Прешъс Металс“ държи концесиите на няколко златни мини в България. Площта, на която ще се проведат проучванията, е с размер два пъти площта на Пловдив или 156 кв. км . Фирмата в момента експлоатира златните мини в Челопеч и Крумовград.  

Местността „Свети Никола“ е разположена на територията на областите Пловдив и Стара Загора, в общините Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. Справка в регистъра на Министерство на енергетиката показва, че разрешението за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми е издадено на 13 декември 2019 г. То е за срок от 3 години. За този период компанията инвеститор ще вложи минимум 470 000 щатски долара в търсещи-проучвателни дейности.

Намерението да се копае в региона обаче притесни хората от петте общини, които са сформирали инициативен комитет и са готови на протестни действия. Според тях изcлeдвaниятa и дoбивът нa злaтo и цeнни мeтaли мoгaт дa причинят зaмърcявaнe нa oкoлнaтa cрeдa и дa прoмeнят рeлeфa. Може да има и сериозни проблеми с питейната вода за жителите на Cтaрa Зaгoрa, както и заплаха за здравето на всички в региона. Те подготвят и писма до премиера, президента, Министерствата на енергетиката и на здравеопазването, Областна управа Пловдив, Областна управа – Стара Загора, РИОСВ – Пловдив, РИОСВ – Стара загора, в които да изразят категорично несъгласие за добив на подземни богатства в района.

Още преди година общинските съветници от Павел баня излязоха с протестна декларация, адресирана до президента, премиера, министрите на енергетиката и на околната среда, се изразяват опасения за туризма и селското стопанство, в това число розопроизводството и овощарството. Общинските съветници са силно обезпокоени, че при търсенето и добива на полезни метали по принцип се използват цианидни съединения. Те настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение и заявяват, че имат готовност за протестни действия.

Местните жители се опасяват от отравяне на земята и водата, от радиоактивно замърсяване, тъй като в района има залежи на уран, от тежки последици са хората и животните в района. Туризмът и минералните води са основния поминък на хората от района на Павел баня, които се страхуват, че добивът на злато може да окаже негативно влияние върху качествата на минералната вода, която е сред най-лековите в света. 

„Предприели сме мерки, за да се координират действията на хората от петте области. Ние не искаме размирици. Имаме специалисти в различни общини. Искаме да убедим правителството, че това, което става тук, в центъра на България, с розовите градини, един от големите балнео-лечебни центрове, не е правилно”, казва кметът на Община Брезово Христо Енков.

Източник: TrafficNews

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram