Община Казанлък ще има герб след решение на Общинския съвет

Ds olil

Община Казанлък има знак, но няма официален герб на града, каквито имат всички градове по света. Това, което казанлъчани и гостите на града виждат досега по различни поводи върху бланки, знамена, банери и др. материали, е знак на Община Казанлък. Именно поради липсата на герб на Казанлък бе издадена Заповед № 261/15.02.2012 г. на кмета на община Казанлък. Тя е основана на чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА и в изпълнение на изискванията на Наредба № 27 за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на община Казанлък. До 29 февруари т.г. Комисия с председател арх. Ивелин Недялков предприе необходимите действия за обявяване на конкурс за изработването на проекти за символите на град Казанлък, основният от които е Гербът. Обявена е конкурсната програма за провеждането на конкурса, съгласно изискванията на Наредба № 27 на Общински съвет-Казанлък. Именно в тази наредба – Глава ІІІ, чл. 16-19, са упоменати всички изисквания към герба, включително е изписан и девизът на Казанлък „Силата е в съгласието“.

Съгласно регистъра на подадените в определения срок документи проекти са подали Кристофър Джоузеф Дийн; Цеца Виткова Цекова; Цветан Банчев; Цветан Банчев и Янко Янков; Цветан Банчев и Янко Янков, ателие „Репин“; Симеон Русев Русев; Стоян Христов Антонов и Даниела Г. Драганова.

На 24 юли 2012 г. комисията отваря проектните предложения, като съставя Протокол, в който подробно е отбелязано всяко постъпило предложение, което е разгледано и е установено дали съответства на конкурсните изисквания.

Като консултанти на комисията са поканени следните специалисти: Стефан Папукчиев – член на Българското хералдическо вексилоложко общество; Стефан Христов – графичен дизайнер; Димитър Витанов – художник; Велин Дечков – скулптор и член на СБХ-Казанлък; Бедрос Азинян – фотограф и председател на КДК-Казанлък; Спас Мавров – скулптор и член на СБХ-Казанлък; Стефка Духнева – архитект.

След като бе изслушано тяхното мнение, комисията единодушно взе следните решения: отхвърли предложенията на Симеон Русев; Цветан Банчев; Цветан Банчев и Янко Янков; Даниела Г. Драганова; Кристофър Джоузеф Дийн; Стоян Христов Антонов със следния мотив – не отговарят на изискванията, определени от в конкурсната документация и проектните предложения. Комисията приема предложението на Цеца Виткова Цекова за Герб на Казанлък.

Блазонът на Герба е изработен от инж. Стефан Папукчиев и е публикуван на сайта на Община Казанлък www.kazanlak.bg.

Съгласно Наредба 27 Община Казанлък ще внесе за разглеждане от Общински съвет-Казанлък одобреното проектно предложение. Влизането в сила на новия герб ще стане едва след решение на общинските съветници.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram