Община Казанлък се включва в кампанията „Да изчистим България за един ден”

На 20 април община Казанлък ще се включи в националната инициативата „Да изчистим България за един ден“, която се проведе за първи път през 2012 г.
Съставена е карта на града с местата, където се намират незаконните сметища и пунктовете, където ще се раздават материали на желаещите казанлъчани да се включат в кампанията по почистването на града (картата е публикувана на сайта на Община Казанлък www.kazanlak.bg, в прикачения към този материал документ).
За целта от Общинско предприятие „Комунална дейности поддръжка на инфраструктурата“ ще бъдат осигурени около 10 000 чувала, ръкавици и др. помощни средства, които ще бъдат раздавани на гражданите в 30-те пункта, разположени на територията на целия град. В инициативата ще се включат доброволци от различни фирми, общински и държавни институции, училища и граждани.
Служителите от общинска администрация ще чистят района на Северен парк. Доброволци от „Билла“ ще събират отпадъците в района на жп гара Казанлък. От БДЖ ще почистват с техника незаконното сметище на ул. „Кенали“ в близост до прелеза на бул. „Никола Петков“, както и всички локални сметища в района на бившата товарна гара. Учениците и граждани те, които искат да станат част от инициативата, ще се включат в почистване на коритото на Стара река от битови и строителни отпадъци по протежението на бул. „Никола Петков“ от Художествената гимназия до пътя за с. Овощник.
Ръчно ще се почистват локални сметища в междублоковите пространства, парковете и детските площадки в града.
Редица строителни и транспортни фирми са изявили готовност да участват със своя техника в механизираното почистване на локалните сметища в районите на т.нар. Танков път (танковото мостче) от пътя за с. Енина на изток до Стара река; западно от военното поделение, пътя за транспортния портал на поделението покрай жп линията; кв. „Изгрев“ южно от бившето ТПК „Бузлуджа“, ул. „Отец Паисий“ зад ТПК „Единство“, източно от джамията; източно от оградата на „Капрони“ АД в местността „Абаята“. Фирмите, които ще предоставят строителна и транспортна техника, се събират на 20 април от 8.30 ч. на кръстовището на ул. „Кенали“ и бул. „Никола Петков“ (до бивщия „Месокомбинат“). Служители на Общината ще направят разпределението за отстраняване на по-големите незаконни сметища.
Фирма „Екоресурс“ ще предостави 1000 чувала и ръкавици за разделно сметосъбиране, както и ще подсигури автомобил за извозването им.
Училищата ще организират почистване на своите райони. Почистването по селата ще се организира от самите кметове на населените места.
Община Казанлък благодари на местния бизнес, който активно подпомага инициативата „Да изчистим България за един ден“, и призовава гражданите активно да се включат в почистването по квартали и райони, за да направим заедно Казанлък един чист и уютен град.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram