Обуйте шарени чорапи на 21-ви март!

21 март е Международен ден на хората със Синдром на Даун и по цял свят хората обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и подкрепят хората с тази генетична аномалия!
Включи се в шареното предизвикателство!
И Вие можете да подкрепите инициативата. Какво трябва да направите?
1. Обуйте шарени чорапи на 21-ви Март!
2. Направете снимка със чорапите или видео, в което казвате „Аз приемам хората със Синдром на Даун“.
3. Споделете снимката във Фейсбук или Инстаграм, като отбележете #шареничораписиндромнадаунподкрепа
4.Предизвикайте приятели да направят същото под снимката или видеото.

Синдромът на Даун не е страшна диагноза, не е болест и не може да се заразите. Той не може да се излекува, защото това е състояние, с което някои хора се раждат и живеят. Медицината го нарича Тризомия 21 и това е най-честата генетична аномалия. Тя се случва от момента на зачеване, а причината за това е присъствието на една допълнителна 47-ма хромозома. И точно тази допълнителна хромозома определя диагнозата Синдром на Даун. Синдромът се проявява при всички раси, във всички социални класи и във всички страни по целия свят. В България годишно се раждат около 100 деца със Синдром на Даун.
Хората със Синдром на Даун могат да изпитват всички чувства и емоции, както и останалите. Те са много любвеобилни и показват привързаност и обич, затова ги наричат и „слънчеви“. Те са различни, както и всички останали хора – едни са със зелени, други с кафяви очи, едни се развиват по-бързо, други с по-бавни темпове.

Характерно за хората със Синдром на Даун е по-бавното физическо и психическо развитие и намаленият мускулен тонус. В днешно време с развитието на медицината, интервенцията и работата с децата от съвсем ранна възраст, се преодоляват много проблеми и се постигат все повече резултати с подкрепата на различни специалисти – психолог, логопед, рехабилитатор, кинезитерапевт, специален педагог, музикотерапевт и др.
Ако видите няколко души със Синдром на Даун сред тълпа от хора, веднага можете да ги разпознаете, защото външно те много си приличат и имат сходни черти. Не се притеснявайте да ги заговорите или да общувате с тях, те са много добри и верни приятели. Те са част от нашето общество и имат нужда наравно с всички да участват в него, да бъдат приети такива, каквито сме всички останали.

Сдружение „Бъдеще за децата“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram