Обрат: Свързваната с Ковачки ТЕЦ “Брикел“ ще гори отпадъци без проверка дали това уврежда здравето на хората

Изгарянето на отпадъци в свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ може да продължи, без от централата да се изисква да провери влиянието от това върху здравето на хората и върху околната среда. Решение за това е взел Върховният административен съд на 15 юли. За него съобщи днес Greenpeace България.

„Делото срещу една от най-остарелите и замърсяващи централи на въглища в България, многократно споменавана сред основните източници на въздушно замърсяване в град Гълъбово и околността, получи неочакван обрат. Върховният административен съд отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали „Брикел“ АД трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на отпадъци в централата.

Сега ТЕЦ „Брикел“ може да получи разрешително за изгаряне на отпадъци без оценка на въздействието върху здравето и околната среда.

Решението на ВАС позволи на централата да заобиколи новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата отпадъци. Ако ВАС беше потвърдил решението на старозагорския съд, „Брикел“ АД трябваше да започне процедурата по разрешаване на горенето на отпадъци от начало“, пишат от Greenpeace България.

Решението на ВАС е окончателно, не може да бъде обжалвано.

„Върховните съдии приемат без възражение позицията на централата, че горенето на отпадъци и нефтошисти е по-екологично от горенето на въглища. Не се оценява доказаната опасност от формирането на замърсители като диоксини и фурани, които са канцерогенни и дори в нищожни количества могат да предизвикат малформации, потискане на имунната система и редица други заболявания. Съдът не коментира и честите аварии на централата и лошото ѝ техническо състояние, които при изгаряне на отпадъци ще поставят в още по-голям риск здравето на населението в района. Наред с това, Върховният административен съд не се съобрази със задължителната практика на Съда на Европейския съюз, съгласно която не е от значение дали отпадъците се „обезвреждат“ или „оползотворяват“, тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда“ – посочват оттам.

От Greenpeace България наричат решението „огромна стъпка назад в борбата за чист въздух в България“. „В него прозира огромното неразбиране, че морално и технически остарели централи като „Брикел“ нямат бъдеще.“

Безпокойство за тях буди и фактът, че е променен докладчикът по делото. То не е решено от съдията, определен от системата за случайно разпределение на дела, а от съдия Александър Антонов Митрев, командирован от Административния съд в Пловдив със заповед на председателя на ВАС от 15.04.2020 г.

Решението гласи още, че ответникът – „Грийнпийс“ и „За Земята“ – трябва да платят 8 500 лева разноски. В тази си част решението може да бъде обжалвано.

Коментари

„Неприятно изненадани сме от решението, особено на фона на бурното обществено недоволство, с което миналата година беше посрещнато изгарянето на отпадъци“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

„Подобни решения слагат петно на българската правосъдна система. Свидетели сме на върховни съдии, които правораздават в противоречие с константна практика на Съда на Европейския съюз и дори отказват да я коментират. Свидетели сме на правораздаване, което се основава на недоказани твърдения на едната страна по делото. А това повдига много въпроси“, коментира адв. Регина Стоилова, един от адвокатите по делото.

Страната ни има огромен потенциал за развитие на малки мощности за производство на слънчева енергия, а новата стратегия за развитие на ЕС е с много силен акцент върху енергийния преход – замяната на енергийните мощности, зависими от въглищата, с възобновяеми – напомнят природозащитниците. Посоката на развитие е повече от ясна — няма място за замърсяващите динозаври, казват те.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram