Обезопасяват покрива на Бузлуджа

Започнахме обезопасяването на покрива на монумент Бузлуджа обявиха от – Проект Бузлуджа.

Почистването на отломките от покрива е първата и неотменна мярка, за да се обезопаси сградата. Това ще позволи безопасното провеждане на бъдещи дейности по опазване, както и осигуряването на достъп за посетители.

🔺Причината за състоянието на покрива е демонтирането на медната ламарина от него през 90-те години. Незащитени, след три десетилетия, дървените дъски са прогнили и в насипно състояние, стъклената вата се разпрашава, а профилираната ламарина е силно корозирала и нестабилна. При силен вятър има реален риск за живота и здравето на хилядите хора, които посещават монумента отвън всяка седмица.

Настоящата задача е отстраняването на тези опасни отломки. За щастие, металната носеща конструкция е все още в добро състояние и ще бъде запазена. След почистването, ще е възможно подробното проучване на покривната конструкция, проектирането и изпълняването на нов покрив в следващ етап.

Обезопасяването на покрива се извършва от екип от професионални алпинисти. Дейностите се провеждат благодарение на Министерство на културата, Областна администрация Стара Загора и със съдействието на Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram