Ново звено ще следи за нередности по време на изборите

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха Национално междуведомствено звено във връзка с местните избори в края на октомври. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите за общински съветници и кметове.

Звеното ще оказва методическа помощ на съответните органи при изпълнение на техните правомощия. Освен това ще извършва координация и обмен на информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната, както и анализ на получената информация от дежурните звена в ПРБ, МВР и ДАНС.

Междуведомственото звено стартира своята дейност от откриването на предизборната кампания и ще приключи работа 30 дни след обявяването на резултатите от вота.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram