Нова експедиция тръгва към „Бузово кале“

През 2022 г. ще бъдат продължени системните археологически проучвания на късноантичната и средновековна крепост „Бузово кале“ от екип, ръководен от Пламен Дойчев от НАИМ – БАН с консултант доц. д-р Деян Рaбовянов. Това съобщи за БТА д-р Момчил Маринов, директор на исторически музей „Искра“ в Казанлък.  

Той припомни, че от миналата година крепостта вече има официален статут на паметник от национално значение. Този акт, освен като чисто научно признание, представлява изключително важно условие за превръщането на „Бузово кале“ в атрактивен туристически обект. Основното субсидиране ще бъде от Министерство на културата, с допълнително съдействие от Исторически музей „Искра“ – Казанлък, посочи д-р Момчил Маринов.

Останките от „Бузовската крепост“ (наричана още „Калето“) се намират на 2 км югоизточно от казанлъшкото село Бузовград на северните склонове на три малки хълма от Средна гора, на надморска височина от около 560 метра.

Смята се, че крепостта е съществувала още през ранновизантийско време а през Средновековието е имала важна роля в охраната на пътя от Боруй за Крън и долината на река Тунджа.

Крепостните стени са почти напълно разрушени, като от малкото останки се предполага, че е била с форма на неправилен четириъгълник  и е заемала площ от 17 декара. Зидарията е от ломени камъни, споени с бял хоросан, смесен с парчета от тухли. От крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Сред намерените артефакти в обекта са монети от Константин Велики (306-337 година), части от ранно-византийска керамика (V – VІ век) и от Второто българско царство (ХІІ – ХІV век).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram