Непоказвани гравюри от Освободителната война редят в Библиотеката

Изложба от 21 постера, озаглавена „Руско – турската война (1877 – 1878) и Освобождението на България“ в гравюри“ ще бъде открита утре в 17:30 часа в Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък, съобщават от културния институт. Експозицията се организира съвместно с Регионалния академичен център на Българска академия на науките (БАН) с ръководител Владимир Чучумишев и с подкрепата на Научния архив и Централната библиотека на БАН. В нея са включени и произведения от местния Исторически музей „Искра“.

Представени са малко известни или непознати гравюри на военни кореспонденти и художници, които показват галерия от образи на руски военачалници и отделни епизоди от военните действия, посочват организаторите. Подредени във времева верига, гравюрите носят неподправената атмосфера на събитията и разказват за войната от обявяването и формирането на булгарското опълченско движение до мирните преговори в Сан Стефано. 

За пръв път академичните звена предлагат различен поглед на събитията от 1887-1878 година, коментират още от културния институт. Изложбата ще бъде съпроводена и от документи, свързани с този период от българската история, които са притежание на библиотеката. 

БТА

Снимката е илюстративна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram