На 18 ноември представят заснетия край Казанлък филм „Опълченците на Шипка“ – Видео

За първи път в историята на българска симфонична музика, по случай 146 години от Шипченската епопея и 140 години от написването на одата „Опълченците на Шипка“, в чест на подвига на борците за свобода и в почит към народния поет Иван Вазов, беше написана симфонична картина за четец и оркестър „Опълченците на Шипка“ от маестро Георги Андреев.

Фондация „Нашият Дом е България“ пожела да създаде кратък филм „Опълченците на Шипка“ с новосъздадената музика и пълния текст на одата, разказва режисьорът и продуцент на проекта архитект Пламен Мирянов. „За мен е огромна чест, от името на фондация “Нашият Дом е БЪЛГАРИЯ” да представя първия трейлър на филма по текст на одата „Опълченците на Шипка“, с авторска музика и включени възстановки на боевете от Сдружение „Традиция“, пояснява Мирянов, който е разпознаваем с множество родолюбиви каузи, зад които застава в памет на българските традиции и история.

Първият аудио запис на произведението се е състоял в залата на Общинския театър в Казанлък на 18.08.2023г. с участие на Врачанската филхармония, с диригент Георги Андреев и рецитал на актьора Янко Лозанов. Втората част от заснемането на краткия филм е по залез на легендарния връх Шипка, в подножието на Паметника. Заснетият видео материал и аудиозаписът ще бъдат продължение на клипа, който бе създаден през 2020 г. по повод 170 години от рождението на Иван Вазов.

„С настоящия проект ще представим свещения текст в неговия пълен обем, с което ще напомним на съвременна България за посланията на Иван Вазов и за вярата на предците ни в безсмъртието на българския национален дух“, разказва Пламен Мирянов.

Цялото видео ще бъде представено на 18.11.2023, в събота, от 18:00 ч. на връх Шипка, с прожекция в залата на Музея на върха и тържествена церемония в прослава на знаменития текст.

Творбата е създадена на 6 ноември през 1883 г. и почти веднага се превръща в национална светиня, с над 120-годишна изпълнителска традиция, в която греят имената на велики български актьори. Вазовата „Шипка“ в годините и десетилетията се нарежда сред най-обичаните шедьоври на българската висока словесност.

Изучавана, анализирана, цитирана, записвана, заснемана, изпълнявана, творбата никога не е била въплъщавана в нотна партитурата, която да пресъздава и подкрепя посланията на текста. Никога не са правени дори опити да се вплете оркестрова мелодия в тъканта на словото, с цел отдаване на почит към паметта на героите със средствата на музикалното изкуство.

Националната кампания „Нашият дом е България“ води началото си от 2016 г. с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram