На тази дата в Казанлък и региона

1890 Започва да излиза в Казанлък Литературно-научно списание

1893 Роден е Васил Тенев Бойдев – български офицер (генерал-лейтенант), военен комендант на Вардарска Македония по време на българското управление през Втората световна война.

1896 В Хасково е роден Иван Димитров Джангозов, началник на Държавната военна фабрика в Казанлък /”Арсенал”/ от 1942 до 1944 г.

1903 Основано е читалище „Напред – 1903”, гр. Павел баня.

1914 Започва електрификацията на Казанлък.

1955 Голям пожар в читалище „Искра“ унищожава киносалона и сцената.  Пламъците тръгнали около 15:00 часа, а час по-рано била започнала прожекцията на филма „Приключенията на Кабает” с Фернандел

1970 Родена е в Казанлък поетесата  Милена Ганина

1970 Роден е актьорът от Казанлък Христо Бонин. Завършва ВИТИЗ през1995 г. Занимава се и с озвучаване на филми и сериали. Сред по-известните заглавия с негово участие са поредици като „Междузвездни войни: Войната на клонингите“,“Новите приключения на Батман“, „Гарфилд 2“, Мидас в „Барби в принцесата и бедното момиче“, Чикън Джо във „Всички на сърф“ и други.

2024 110 г. от началото на електрификацията на Казанлък. На 31-ви декември срещу 1-ви януари заработва първата българска водно-електрическа централа. Тя се намира в казанлъшкото село Енина и е пусната в експлоатация в 00:00 часа на 1-ви януари 1914 година. Така е поставено началото и на електрификацията на Казанлък, който е втория град в България след София по това време, където хората ползвали удобствата на тока. През далечната 1914 година казанлъшкият търговец Стоян Стайнов предложил на сина си Генчо, който учел в Швейцария и се увличал от техниката, да се върне и да проучи възможностите за изграждане на водно-електрическа централа. 12 души основали акционерното дружество „Победа“ и започнали строежа на централата. Електрическите машини и материали били доставени от немска фирма, а турбините – от швейцарска. Точно в полунощ на 1 януари преди 100 години светнала първата крушка в Казанлък. Стайнови доставяли тока на всички желаещи в града напълно безплатно в продължение на цял месец.  ВЕЦ „Енина“ продължава да работи и до днес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram