На розобер в Кънчево с Херо Мустафа

Американският посланик Херо Мустафа бе сред гостите на ритуала по розобер в казанлъшкото село Кънчево. От местното читалище съобщават за специалния гост, както и за много други туристи от цялата страна и света, любопитни да научат за традициите в Розовата долина, посетили тамошните градини, в които бе изпълнен ритуала тази неделя : „Показахме им българският дух и оставихме спомени, които да помнят и разказват. Горди и щастливи сме, че Херо Мустафа избра кънчевските градини, за да се потопи в нашия бит, култура и традиции“.

Последните ритуали „Розобер“ предстоят тази събота и неделя с начален час 10,00ч. На 04 юни – събота – ред е на село Овощник и Народно читалище „Просвета – 1908“, а на 5 юни – неделя – е кулминационният официален ритуал в розови градини край Казанлък, пресъздаден от Танцов ансамбъл „Арсенал“, с художествен ръководител и хореограф Ваня Минчева.

Розоваренето, организирано от Исторически музей „Искра“, започва час по-късно – 11,00 ч., на същите дати в Етнографски комплекс „Кулата“ (без кулминационната неделя на пети юни).

Снимка: Калин Митков

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram