Най-скъпите реликви от Шипченския храм със златните кубета показват в Габрово

Изложбата „120 години Храм-паметник „Рождество Христово“ бе официално открита снощи в Националния музей на образованието в Габрово.

Експозицията представя 29 табла, както и ценни документи, награди и икони, свързани с историята на Златната църква в град Шипка. Експозицията бе открита от директора на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов и зам.-областния управител на Габрово Даниела Маринова. Сред гостите бяха директорът на ЕМО „Етъра“ проф. д-р Светла Димитрова и директора на РИМ – Габрово Росен Йосифов.

Директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ припомни, че главни инициатори за построяването на църквата са Олга Скобелева – майка на генерал Скобелев и граф Николай Павлович Игнатиев, като теренът е избран от Олга Скобелева, а е дарен от жителите на тогавашното село Шипка. Ангелов припомни, че храмът е официално осветен през 1902 година, като с тази изложба се ознаменува 120-годишнината от освещаването му. Той поясни, че в експозицията могат да бъдат видени две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“.
Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините.

Показани са и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на Храма. Сред ценните експонати се нареждат и наградни чаши, изработени от масивно сребро, които вътре са позлатени. Те служели за награда на носителите на руск¬ия орден „Свети Георги“, като в България има 130 такива, разказа още Ангелов.
Друг вид подаръци, раздавани на опълченците, са керамичните чаши. Те са дело на сливенски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен.
Експозицията вече е представяна в Казанлък и в Плевен. В Националния музей на образованието тя ще остане до 15 септември 2023 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram