Над 6 хиляди празнуваха Петковден в Енина

Когато Енина празнува се чува и вижда надалеч. Така коментира тазгодишния празник на подбалканското село кметът Веселин Андреев, който няколко месеца подготвя отбелязването на Петковден. Над 5 хиляди души се събраха за традиционния мотосъбор в Енина. За първи път при провеждането му мотопистата бе изцяло подновена, което я превърна в една от най-модерните и атрактивни в Старозагорски регион. От 10-годишни деца до близо 70-годишни бяха 35-те участници в мотосъбора. Една от най-атрактивните му части бе надпреварата при 50-кубиковата мотоциклетна гордост и по настоящем антика „Балканчетата“. Един от атрактивните участници, който показа спортен дух, но въпреки него легендарното Балканче го предаде на втория манш се бе дегизирал и като свещенник. Другата голяма атракция бе представянето в мотосъбора на смелите енински малчугани. В самия мотокрос имаше и томбола, като един от участниците в нея се прибра и с чисто нов скутер. Друга традиционна част от празника на Енина бе провеждането на празник на старата градска песен, който се проведе на сцената до часовниковата кула в Енина.

По време на празника бе открит и третият легендарен знак и символ на китното подбалканско село. В източния край на Енина тържествено бе открита еднометрова мраморна пъстърва, която бе монтирана върху половинтонен гранитен блок. Преди откриването й деца от енинското училище рецитираха стихове, в които се говори за пъстървата като един от символите на Енина. Самият знак бе открит от кмета Веселин Андреев и кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Поставянето и изработването на знака е спонсорирано от видния енинец и меценат Добромир Гущеров. Своята признателност към спонсорите и хората, които помагат на Енина, отправи кметът Веселин Андреев. В словото си Андреев подчерта подкрепата, която оказват от Община Казанлък. Кметът Галина Стоянова също поздрави жителите на Енина.

Огромно внимание към децата на Енина. С това също бе отбелязан тазгодишният празник на населеното място. Талантите на Енина от училището и детската градина също се изявиха на голямата сцена. Връчени бяха наградите от патриотичен конкурс, свързан с годишнината от Паисиевата история и посветен на Св. Петка Българска. Близо 50 деца от общината получиха награди за участието си в конкурса, които бяха осигурени от кмета на Енина. С голямо нетърпение енинци и гостите на селото очакваха богатата музикална програма. Тя стартира с участието на легендарната фолкгрупа „Канарите“, които със своите народни ритми успяха да предизвикат дълги хора в центъра на селото.

Другият очакван изпълнител в музикалната програма бе Веселин Маринов. Популярният изпълнител дълго раздава автографи и приема поздрави от жителите и гости на Енина преди да излезе на сцената. Когато това се случи, хиляди запяха хитовете на хитовия естраден певец.

В музикалната програма бе включена също и певицата и водеща напоследък Кали, а късно вечерта невиждана за Енина заря бе кулминацията в тържествата, организирани по повод празника на селото.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram