„Морето“ хареса най-много стиховете на казанлъшката поетеса Женя Димова

На приключилото петото издание на националния конкурс за поезия и проза „Морето“, в категория „Поезия” първата награда бе присъдена на казанлъшката поетеса Женя Димова. Наградите на премираните творци бяха връчени миналата събота /12 септември/ в творческата база на Националната художествена академия в Ахтопол.

На Женя Димова бе връчен плакет, изработен от художникa Тихомир Витков. За визията на плакетите е използван двустранен отпечатък на монета от електронова сплав (бяло злато – естествена смес от злато и сребро) на град Кизик (Малоазийска Мизия) от края на VI – първата половина на V в. пр. Хр. Открита е в северния ахтополски залив и се съхранява в музейната експозиция „История на котвата“. На лицето на монетата е изобразен коленичил млад мъж (сатир) с голям паламуд (турук).

Това е поредното признание за Женя Димова за творчеството й. Тя има издадени няколко книги с поетични текстове, сред които „Залите на пролетта“ (1998), „Невидими намерения“ (2000), „Необичайно“ (2003), сборникът с разкази „Сезонът на видимостта“ (2000). Носителка е на Втора награда от конкурса за разказ „Рашко Сугарев“, Пловдив (2000); втора и първа награда от националния конкурс за поезия „Магията любов“, Казанлък (2001; 2002); трета награда от конкурса за кратка проза на Erunsmagazine и LiterNet (2004), отличавана е с призове и в други конкурси – за хайку-поезия, за криминален разказ в „Литературен вестник“, а книгата й „Сезонът на видимостта“ взима голямата награда от конкурса „Светлоструй“ (2003) в с. Щръклево, Русенско.

До момента конкурсът „Морето“, на който бе отличена казанлъшката поетеса, бе част и важен акцент от културната програма на Есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”, популярни като „Паламудените празници”, инициирани и организирани от сдружение „ЛУМЕН”.

Тазгодишната извънредна ситуация затрудни реализирането на големи събития и много от тях бяха отложихал отбелязват организаторите.
От сдружение „ЛУМЕН” посочват, че въпреки всичко са избрали да празнуват МОРЕТО и споделят, че са щастливи, че са успели да организират награждаването на конкурса на едно от най-емблематичните за Ахтопол места – Гръцкото училище – място, заредено със силен творчески дух и богата история.

Ето и едно от стихотворенията на наградената Женя Димова:

Усет
„…и да пипнеш морето
преди да падне вечерта.“
Ги Гофет

Да достигнем морето преди да превали следобеда
далеч преди да се спусне вечерта
да заровим в пясъка босите си крака
и голите ни сърца да останат да изгарят на
изненаданото слънце
чиято светлина заслепява очите ни
и да не видим как от хоризонта пристигат
корабите на близостта
миражи в безкрая на разстоянието

В тоя прелестен миг на незнание –
тънък процеп сред нищото
зад който телата вече се смеят
слънцето огрява щастието
в преплетените ни върху пясъка ръце
и заровили ухо в прегръдките си
от раковините на сърцата да чуем онова
което тъй дълго си въобразявахме
че сме изгубили.

Женя Димова, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram