Моноспектакълът „Нашенец“ на Мариус Куркински спечели 21-ата награда „Комедиен хит на сезона“ в Казанлък

Моноспектакълът „Нашенец“ на Мариус Куркински е носител на 21-ата награда „Комедиен хит на сезона“, която беше връчена по време на официалното закриване на Чудомирови празници 2024 в Казанлък. Той беше избран от публиката сред постановки на театрални трупи и актьори от цялата страна. На второ място казанлъчани поставиха постановката „Вечеря за глупаци“ на хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“, а на трето – моноспектакъла „Провинциални истории“ на Иванка Шекерова.

Наградата връчиха председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев и заместник-кметът на община Казанлък Аксения Тилева.

„Винаги, още от дете, съм искал да направя нещо по Чудомир, но едва сега посмях да тръгна към него защото е много, много актуален към съвремието ни“, каза Мариус Куркински. Той благодари на организаторите на празниците за това, че почитат неговото творчество, неговата памет, а и неговото бъдеще, което е огромно, защото българите тепърва ще го преоткриват. „Благодаря и на публиката, защото имам усещането, че получавам тази награда лично от Чудомир, което е страхотно“, каза още той.

Борис Кърчев благодари на директора на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова и на нейния екип за упоритата работа не само по празниците, а и през цялата година, а Аксения Тилева поздрави казанлъчани от името на кмета Галина Стоянова.

Вечерта завърши с постановката на Университетския театър при Нов български университет „за ЧУДОиМИР“ на Ася Иванова.

По-рано през деня гост в ЛХМ „Чудомир“ беше нашумелият писател Боян Боев, който представи книгите си „Последна молитва“, „Двайсет гроша“ и „Сайбиевата невеста“. Авторът изрази мнение, че историите му намират своите читатели до голяма степен заради това, че те са близки до нашето ежедневие и народопсихология, а в неговите герои всеки може да припознае себе си или някой свой близък. 

В последния ден от Чудомирови празници 2024 бяха наградени и победителите в седмото „Училище по карикатура“ с Николай Фитков, което тази година беше на тема „Дон Кихот и Санчо Панса“. Първото място спечели Ивон Димитрова. На второ място журито постави Зорница Желева, а трети стана Раян Куленов. Специална награда спечели Рая Енева.  

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram