Медалите на Димана Николова красят стената на славата

Трите медала на първокурсничката Димана Николова, спечелени наскоро на тенис на маса от Националната студентската универсиада в Стара Загора, вече красят „Стената на славата“ в Медицинския колеж на Тракийския университет.

Те са 1 златен и 2 бронзови и с тях младото момиче е завоювало общо 115 медала в различни национални, балкански и европейски състезания.

Димана хваща хилката и топчето на 16-ти септември 2010 г., точно един ден след школския звънец в първи клас и не се разделя с любимия спорт вече 13 години. Израства в Попово,  тренира във Варна и Пловдив, днес  учи „Медицинска оптика“ в Стара Загора.

За отличното представяне на Универсиадата Димана беше наградена от Директора на Медицинския колеж проф. Анна Толекова в присъствието на младия асистент по физическо възпитание и спорт Мариян Димчев.

Има закачливо намигване на съдбата в избора на спорт и специалност, защото по време на управлението на Сталин за цели 20 години тенисът на маса е бил забранен в тогавашния СССР…считало се, че е вреден за очите? Преди няколко години диаметърът на топчето бе увеличен с 2 мм., за да могат зрителите да следят играта, иначе при скорост от 160 км. в час и въртене от 9000 оборота в минута, постигнати от най-добрите спортисти в света, това е невъзможно.

„Бързината, ловкостта и най-вече предусещането на действията на противника са качества, които ми помагат в живота“ – споделя Димана Николова, която продължава да тренира в очакване на нови медали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram