Материализираната „Хармония“ между Фикрет Окан и Галя Златева ни радва до 9 февруари

Съвместната изложба на местните творци Фикрет Окан и Галя Златева, носеща името „Хармония“, беше открита в изложбена зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в Казанлък. Експозицията е първата за годината и съчетава рисунки и живопис на Окан с колажи на Златева. 

Изложбата откри директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров. „Да говоря за Фикрет Окан и Галя Златева или за това, което показват, е до голяма степен излишно, защото местната публика ги познава добре“, посочи той. По думите му визуалните изкуства не са създадени, за да говорим за тях, а по-скоро всеки да се пренесе във вълненията на художника и, посредством тях, в своите собствени. „Картините тук носят една искреност. Видимо в творчеството на Галя и Фикрет е намирането на предмети, които в много случаи имат своето минало, а само много искрен артист може да върне миналото в днешния ден и да го претвори по начин, по който то отново може да ни заговори“, каза още д-р Пламен Петров. Той изрази мнение, че хармонията на двамата творци е толкова истинска, че е способна дори да ни накара да бъдем по-добри един с друг. 

Фикрет Окан и неговата половинка Галя Златева работят заедно в своето ателие в павелбанското село Габарево, което често е и вдъхновение на творбите им. Първата самостоятелна изложба на Окан е представена в Художествената галерия в Казанлък през 2018 година. Сред картините му публиката може да открие както абстракции, така и рисунки и живопис, вдъхновени от реалния свят.

Изложбата „Хармония“ може да бъде разгледана в зала „Иван Милев“ до 9 февруари.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram