КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВИТЕ НА СИК ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.

В Зала №6 Община Казанлък се проведоха консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/ за предстоящите избори  за Народно събрание на 4 април 2021 г.

Според разпоредбите на Изборния кодекс, в тези консултации участват парламентарно представените в 44-то Народно събрание политически партии: ПП „ГЕРБ”, КП „БСП за България“, ПК „Обединени патриоти“, ПП „ДПС“ и ПП „Воля“, както  и партиите и коалициите, които имат избрани членове в Европейския парламент – Коалиция „Демократична България – Обединение“.

Със заповед на Кмета на Община Казанлък № 182/09.02.2021 г. са образувани 90 избирателни секции на територията на общината. Предвид епидемичната обстановка на тези избори са планирани 3 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия, в които ще могат да гласуват болните и карантинираните лица.

Съставите на СИК се определят според броя на избирателите. В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение на РИК в община Казанлък ще има 8 секции с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в Казанлък ще участват със следните бройки в секционните комисии: ПП „ГЕРБ” – 293 души, КП „БСП за България“ – 216, ПК „Обединени патриоти“ – 90, ПП „ДПС“ – 90, ПП „Воля“ – 90, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 15.

Представителите на всички партии, участвали в срещатасе обединиха около предложениетоде бъде разкрит изнесен пункт за приемане на протоколите с изборни резултати в Казанлък. Предвид противоепидемичните мерки, те се съгласиха, че е целесъобразно броят на пътуванията до РИК Стара Загора да бъде ограничен. Новият изнесен пункт ще може да приема и протоколите на съседните общини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram