Кметът на община Павел баня Станимир Радевски е отстранен от длъжност

Окръжен съд – Стара Загора отстрани от длъжност кмета на община Павел баня Станимир Радевски. Той беше арестуван в края на миналата седмица от служителите на сектор Борба с организираната престъпност от Стара Загора за длъжностно престъпление. Заедно с него е задържан и Теньо Паунов, съпруг на зам.-кмета на общината Милена Паунова.

Той неправомерно е станал собственик през 2008 г. на пет урегулирани поземлени имота със сгради и съоръжения, които представляват плажен и увеселителен комплекс, с което общината е ощетена с над 803 000 лева.

Според съдия Ива Стефанова от Окръжен съд – Стара Загора има достатъчно основания кметът да бъде отстранен от заемания пост, защото се разследва за престъпление по служба. И в качеството си на длъжностно лице може да повлияе на обективните процесуални действия. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

До 2005 години Паунов е стопанисвал общинския плаж в Павел баня. Договорът му изтича и общината сключва нов със съпругата му Милена Паунова. Теньо Паунов, обаче, внася иск в съда, че е направил подобрения на плажа, които общината трябва да му изплати.

През 2008 година се прави втори иск пред съда за пропуснати ползи и следствие на него, без съдът да се е произнесъл, общината решава, че е по-добре да направи споразумение и по някакъв начин да уреди отношенията с фирмата. В резултат на това се извършва прехвърляне чрез договори срещу вземане.

Няма решение на Общинския съвет, което да оправомощава кмета да извърши тези действия, още повече, че въпросните терени са публична общинска собственост и по закон той няма право да ги продава, обясни на пресконференция директорът на ОД на МВР – Стара Загора старши комисар Алекси Алексиев.

В Община Павел баня, заместник кметовете Йорданка Енева и Милена Паунова не са наясно със ситуацията, както и с това, кой от двамата зам кметове ще поеме временно управлението на администрацията в курортното градче.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram