Кметът на Казанлък хвърли ръкавица към ръководителите – мъже в местния бизнес

КМЕТЪТ ГАЛИНА СТОЯНОВА С БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ЖЕНИТЕ – ТВОРЦИ В ИЗЛОЖБАТА „ЖЕНСКОТО НАЧАЛО“: „ВСЯКА ОТ ВАС НОСИ МНОГО РАДОСТ В СЪРЦЕТО СИ, ИЗРАЗЕНА В ТЕЗИ ПЛАТНА!“

В навечерието на 8-и март – Международния ден на жената тази вечер бе открита официално традиционната изложба „Женското начало“ в Изложбена зала „Иван Милев“ на ул.„Искра“№4 в Казанлък. Кметът Галина Стоянова определи творбите като „високо постижение“: „Това е не само дарба, но и много труд, за да може да съчетаеш всичко, което е една жена, да се получи една творба!“, посочи тя към дамите – творци на Казанлък. Галина Стоянова сподели, че за нея годината започва със „Женското начало“ и благодари на всички участнички. „Уважаеми момичета, всяка една от Вас е една нежна дама, която носи в сърцето си много радост, изразена в тези платна!“, каза Галина Стоянова и обяви нова инициатива: „Тъй като започва „Женското начало“, а господата ги няма, от мое име, като Кмет на Община, ще купим от изложбата картини за всяко предприятие в Казанлък, което се управлява от мъже. Надявам се с този акт на добродетел да им покажем, че освен икономиката и индустрията, която развиват, в Казанлък се случват и други неща, от които те трябва да бъдат част.“, каза с усмивка Галина Стоянова. „Бъдете здрави! Годината е наситена с много събития и знам, че ще направите още творби – предстоят Чудомирови празници, 120-ият Празник на розата, ще наближат Тракийските празници, Петко-Стайновите… Знам, че ще бъдете част от всички тях!“, пожела на казанлъшките художнички Кметът на Казанлък.

Председателят на Съюза на българските художници в Казанлък Росен Дончев също отправи поздрав към казанлъшките дами – творци. Той припомни, че първата подобна изложба се случва през 1928 г. в София и как през годините изявите на жените – художнички са стотици. „Аз се радвам, че тук, в родния ни град е факт тази изложба „Женското начало“! Виждате различни, много цветни неща… Единственото, което бих могъл да допълня е да Ви кажа: Момичета, благодаря Ви! Бъдете все така цветно влюбени, вдъхновяващи и вдъхновени, продължавайте! Защото в създаването на това, в красотата е същността на всичко! Благодаря Ви!“.

Традиционно, експозицията „Женското начало“ се провежда под патронажа на Кмета Галина Стоянова. В експозицията са показани разнообразни творби в различни жанрове на изобразителните изкуства, представени от около 30 дами и над 60 експоната. Някои от участничките са утвърдени доайени, други – сега правят първи стъпки, но всички са обединени от любовта към изобразителното изкуство. Публиката може да види освен традиционните платна, и керамични съдове, ръчно изработени картини от парчета плат, конци и копчета, стара автентична дантела и мъниста, кукли, дамски аксесоари и бижута, плъсти от вълна…

Вокалните изпълнения на Любомир Фънев от Школата по поп пеене „Орфей“ с ръководител Мариана Мъгева към Народно читалище „Възродена Искра – 2000“ допринесоха за повече усмихнати лица в празничната вечер.

Изложбата „Женското начало“ ще остане отворена за посещения през целия Женски месец Март.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram