Как обучават на православно християнство в областта

Областен форум под надслов „Хуманизъм и вяра“, за представяне на добрите практики в работата на групите по православно християнство в училищата и детските градини на територията на областта, ще се проведе на 12 февруари (сряда), от 11:00 часа, в IV ОУ „Кирил Христов“. Поканени за участие са преподаватели и ръководства на старозагорските детски градини No 7 „Светулка“, No 23 “Кипарис“, No 55 „Незабравка“, Nо 58 „Звездица“, IV ОУ „Кирил Христов“ и XII ОУ „Стефан Караджа“ и ОДК „Св. Иван Рилски“, град Казанлък.

През месец март, отново в Стара Загора, ще се проведе вторият етап от инициативата на Министерство на образованието и науката. В него, освен домакините, ще участват преподаватели с добри практики от областите Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали. Националната конференция под надслов „Хуманизъм и вяра“ за разпространение на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците ще се проведе на 10 април 2020 г. Участниците в областните представяния са ръководителите на всички групи по православно християнство, разпределени по определени критерии в един или повече дни, експерти от съответното регионално управление на образованието и представители на съответната епархия. Регионалното управление на образованието определя жури, което да оцени представените добри практики и да номинира до една практика от група в детска градина; начален етап; прогимназиален етап; гимназиален етап. С благословениeто на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в състава на журито ще участват свещениците Йордан Карагеоргиев, Цветан Иванов и Иван Генов. Номинираните практики ще бъдат представени на регионални конференции.

Миналата учебна година децата, които са изучавали „Религия“ в Стара Загора са били 60. Тази учебна година броят им е 110, всички от начална степен на обучение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram