Казанлъшко сдружение започва дарителска кампания в памет на загиналите на пътя деца

Сдружението с нестопанска цел „Стоп на войната по пътищата“ гр. Казанлък организира за четвърти път национален конкурс за детска рисунка на тема „Детство мое реално и вълшебно – стоп на войната по пътищата“.

На тържествена церемония днес в литературно- художествен музей „Чудомир“ в Казанлък бяха обявени и връчени наградите на децата, спечелили първи, втори и трети места, както и една специална и 30 поущрителни отличия.

В празничната част свои поздрави към участниците от страната поднесоха децата от Вокална група „Искрица“.

Гости на церемонията по награждаването бяха зам. кметът Даниела Коева, представител на КАТ- Пътна полиция, както и членове на Детската полицейска академия от село Енина.

Специални гости на церемонията бяха и родителите на загиналите миналата година през април, при жестока катастрофа в Симеоновград младежи.

Тържеството откри адвокат Петя Керанова, председател на сдружението „Стоп на войната по пътищата“.

Тя обяви и специалната банкова сметка за набиране на средства за построяването на параклис в памет на загиналите младежи. Идеята е параклисът да се издигне на мястото на катастрофата.

Адвокат Петя Керанова представя в съда родителите на 6-мата младежи от Симеоновград.

Средствата, които ще бъдат набрани по дарителската сметка на Сдружението с нестопанска цел „ Стоп на войната по пътищата“ ще бъдат оповестявани на неговата интернет страницата. Тук ще бъдат публикувани и имената на дарителите, както и банковата сметка.

В четвъртото издание на конкурса, зад който застана казанлъшкото сдружение участваха 1267 деца от цялата страна, на възраст от 5 до 16 години.

Децата, спечелили първи места в конкурса – това са Бетина Атанасова и Ваня Николова от Силистра, получиха велосипеди, а класираните на втори и трети места-предметни награди и грамоти.

Според статистиката на ОД МВР Стара Загора, за началото на годината 24 са тежките произшествия, при които са пострадали деца до 17 години, което е 23% от общия брой на тежките произшествия. При тези катастрофи са убити 2 деца, тежко ранени са 6, а леко ранени са 19.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram